1/10

AMI

Renovatie en uitbreiding van een grootwarenhuis, Berlare.

 

Kruidenierszaak AMI werd opgericht in 1949 door Alfons Michiels en Louisa De Rouck. In 1958 vestigden zij de winkel in Berlare Dorp totdat deze in 1989 verhuisde naar het gebouw in de Brugstraat. Hierdoor verdubbelde de winkel in oppervlakte zodat een nog uitgebreider assortiment kon worden aangeboden aan het cliënteel.

 

In 2015 besloten zaakvoerders Patrick Michiels en Greta Poppe om de supermarkt een update te geven. De uitbreiding wordt gevormd door de toevoeging van een extra gebouw die de maximale bouwlijn op het perceel volgt, parallel met de Brugstraat. In deze driehoekige footprint wordt de infrastructuur van de supermarkt gereorganiseerd. Het cliënteel betreedt de winkel via een overkapte inkomzone. Naast de inkom werd een plaats voorzien voor winkelkarren. De ingang haakt op die manier in op de reeds bestaande parkeerinfrastructuur naast het gebouw.

 

Het ontwerp streeft een integraal duurzaam gebouwconcept na, zowel qua technieken, isolatie en materiaalgebruik. Voor dit project werd een uniek gevelconcept bedacht. De draagstructuur van het gebouw bestaat uit volhouten draagwanden. Deze wanden blijven in het interieur zichtbaar en dienen dus zowel als draagstructuur, luchtdichting/dampscherm en afwerking. Hierdoor krijgt het interieur van de inkom een uitermate warm karakter, een kwaliteit die zelden met supermarkten wordt geassocieerd. Langs de buitenkant wordt de gevelafwerking voorzien in een pakket kalkhennep beton.  De combinatie van beide materialen werden uitgepuurd tot hun zuiverste eenvoud met als resultaat een utilitair gebouw dat warmte en tactiliteit uitstraalt, zowel naar de bezoeker in de winkel als naar passanten op de Brugstraat.

 

Fotografie: Cedric Verhelst.