AMI

Uitbreiding van een supermarkt in CLT en kalkhennepbeton

 

2016

Berlare

In 2015 startten we het ontwerp voor de reorganisatie en de uitbreiding van supermarkt AMI Alvo te Berlare. De toegang en uitgangen van de bestaande winkel waren sterk verouderd, en hadden een problematische routing.

Door een spie-vormig volume toe te voegen aan de voorzijde en zo het gebouw uit te breiden tot aan de maximale bouwlijn, werd dit euvel aangepakt, en kreeg de buurtsupermarkt een nieuwe en herkenbare façade. Door de nieuwe ingreep kreeg de volledige winkelervaring een helder en leesbaar parcours, vanaf aankomst op de parking of aan de fietsenstalling tot aan de kassazone en zo terug huiswaarts. Een geïntegreerde stalling voor de winkelkarren en een overdekte zone voor inkom en uitgang verhoogt het winkelcomfort voor de bezoekers en creëert tegelijk een ontmoetingsruimte. De inkomzone wordt autovrij en de kassa’s krijgen een ruime glaspartij die licht & zicht brengt in de voormalige ‘black box’.

Er werd doelbewust ingezet op een low-tech benadering van ecologie en duurzaamheid. De natuurlijke en tactiele materialisatie blijft zowel aan binnen- als buitenzijde voelbaar in al zijn puurheid en eerlijkheid. Hiervoor werkten we een uniek en nooit eerder toegepast concept uit, namelijk een combinatie van een CLT-structuur (kruislaags gelamelleerd hout met FSC-label) afgewerkt met kalkhennepbeton.

FOTOGRAFIE

Cedric Verhelst

MVC-ARCHITECTEN_AMI_05
MVC-ARCHITECTEN_AMI_07
MVC-ARCHITECTEN_AMI_06
MVC-ARCHITECTEN_AMI_08
MVC-ARCHITECTEN_AMI_03
MVC-ARCHITECTEN_AMI_09
MVC-ARCHITECTEN_AMI_02
MVC-ARCHITECTEN_AMI_04
MVC-ARCHITECTEN_AMI_11
MVC-ARCHITECTEN_AMI_10