BERTOLF

Vervangbouw van een rijwoning

 

2017

Ledeberg

In de Gentse wijk Ledeberg werd een ecologische en architecturaal uitdagende gezinswoning gerealiseerd. De site was bijzonder interessant vanwege de breedte (6,5m), die meer ruimtelijke mogelijkheden bood dan het klassieke 4m stramien dat primeert in de 19e eeuwse gordel van Gent. De oorspronkelijk woning, in het verleden steeds bewoond door de lokale melkboer die er zijn winkeltje hield en zijn paard & kar stalde, was na jaren leegstand ze verloederd dat afbraak de enige optie was.

De nieuwe woning werd opgevat als een splitlevel woning.  Op deze manier kon er vooraan een extra verdieping gerealiseerd worden binnen dezelfde bouwhoogte, teneinde een volwaardige en voldoende ruime gezinswoning te kunnen bekomen. Door de oost-west oriëntatie kozen we ervoor een doorzonwoning te realiseren met grote raampartijen op beide gevels. Afhankelijk van uur en het seizoen valt de zon dwars door de woning heen van voor naar achter, en van achter naar voor.

De gevels werden afgewerkt met ruw bezaagde houten blokprofielen, geplaatst met open voegen. Een speels element werd toegevoegd door middel van kleuraccenten op de zijkanten van de houten profielen. Zo verandert het uitzicht van de gevel als je er voorbij komt, afhankelijk van je standpunt. De daken èn de kroonlijst aan de voorgevel werden uitgewerkt in ongecoate vezelcementleien, die een mooie patine geven aan het geheel.

FOTOGRAFIE

Martens Van Caimere Architecten

Martens Van Caimere Architecten_Bertolf_
Martens Van Caimere Architecten_Bertolf_