top of page

CONSTRUCTHOR

Living Lab voor KU Leuven

2022

Genk

Martens Van Caimere Architecten in samenwerking met U/Define Architects won de ontwerpwedstrijd voor het bouwen van een nieuwe testinfrastructuur voor de KU Leuven in het Thor Park te Genk. 

 

Vlaanderen staat voor een enorme uitdaging. Tegen 2030 wil de EU de uitstoot van CO2 met 55% verminderen en tegen 2050 moet Europa klimaatneutraal zijn. Dit heeft als gevolg dat in minder dan 30 jaar alle Vlaamse gebouwen volledig klimaatneutraal moeten worden. Een ambitieus plan, zeker voor Vlaanderen, waarvan het gebouwenbestand tot het oudste en meest energieverslindende van Europa behoort. En de tijd dringt.

Om nieuwe bouwmaterialen, bouw- en renovatiemethodes en digitale technieken uitvoerig te onderzoeken en gemakkelijker hun weg te laten vinden tot de markt, is er nood aan een inspirerende omgeving voor multidisciplinaire samenwerkingen.

Het gebouw krijgt een modulaire invulling, waarbij zowel in het gebouw als in de gevelaanpak verschillende opstellingen elkaar afwisselen. Verschillende soorten kantoorruimtes, woonunits, maar ook verschillende bouwschiloplossingen zoals groendaken, PV-geïntegreerde gevelelementen of door-robots-geprefabriceerde bouwelementen zorgen ervoor dat nieuwe technieken in verschillende configuraties getest kunnen worden. Ook aspecten zoals circulariteit, kant-en-klare toepasbaarheid om snelle renovaties te vergemakkelijken, hernieuwbare energietechnieken, slimme sturing van systemen, een goede binnenluchtkwaliteit, hergebruik van regenwater en waterdoorlatende oppervlaktes, … komen in het gebouw aan bod.

 

IN SAMENWERKING MET

U/Define Architects

Martens Van Caimere Architecten_Thor_03.jpg
Martens Van Caimere Architecten_Thor_02
Martens Van Caimere Architecten_Thor_01
Martens Van Caimere Architecten_Thor_04
Martens Van Caimere Architecten_Thor_05
bottom of page