LAARNE

Realisatie van een dienstencentrum met 10 sociale woningen

2021

Laarne

Martens Van Caimere Architecten won de ontwerpwedstrijd voor de realisatie van een lokaal dienstencentrum met 10 sociale woningen.

Naast het voormalige Sint-Machariusklooster zal door de gemeente Laarne een lokaal dienstencentrum en tien sociale huurwoningen worden opgericht.

 

We vertaalden het programma in een L-vormig, gestapel bouwblok met het dienstencentrum op het gelijkvloers en de woningen op de eerste en tweede vedieping.
 

Het ontwerp wil een maximaal raakvlak tussen het dorp en haar dienstencentrum realiseren. Daarom wordt er gekozen om dit centrum volledig op het gelijkvloers uit te voeren, als een duidelijk afleesbare plint. De publieke functies zoals het sociaal restaurant en de polyvalente ruimte zijn uitgerust met grote glaspartijen en nodigen uit vanaf de straatzijde. De meer administratieve functies zoals spreeklokalen en burelen worden rond het onthaal geschakeld  Een zuidgericht terras in de binnentuin vormt de verbinding tussen deze twee delen.  Op de eerste en de tweede verdieping worden de ouderenwoningen ondergebracht. 

 

De toegangen voor de ouderenwoningen en het dienstencentrum zijn bewust van elkaar gescheiden. Daardoor is de leesbaarheid van het gebouw maximaal voor bezoeker/ gebruiker en bewoner. 

FOTOGRAFIE

Martens Van Caimere Architecten

Martens Van Caimere Architecten_Laarne_01.jpg
Martens Van Caimere Architecten_Laarne_03
Martens Van Caimere Architecten_Laarne_02