DIAMANTHUIS

Totaalrenovatie van een rijwoning, Gentbrugge.

 

Deze verbouwing hernieuwt het architecturaal potentieel van de Belgische rijwoning, met een inzet in ontwerpfase, en verder weinig middelen. Het huis is retroactief gerationaliseerd, structureel, architectonisch en duurzaam, enkel door afbraak en door vervangen van het dak. Gelijkvloers getuigt het plan van zijn geschiedenis. Hogerop muteert het vloer per vloer tot zuiver houtkristal. Het dak vormt een driedimensioneel klooster van acht gelijke kamers. Twee kamers versmelten tot trappenzaal. Vier andere verbergen de laatste twee geheimkamers. De afgeknotte diamantvorm van het dak maximaliseert de vloeroppervlakte bij een kleine gebouwhuid. Deze compactheid houdt bouwkosten en energieverliezen minimaal.

 

Het gewonnen vloeroppervlak voor nachtprogramma reorganiseert het huis en maakt op de begane grond plaats vrij voor groen. De bel-étage verandert op zich niet, maar wordt wel het nieuwe centrum van het huis, omkaderd door nieuw programma en royaal doorzond met zicht op de laan en de achtertuin. De puntgevels refereren naar de onmiddellijke omgeving; de gevelmode uit de bouwperiode van de wijk. Drie uitstulpende binnenruimtes (noem ze erkers) verzachten schijnbaar willekeurig de harde gevelgeometrie. Ze kregen doelbewust een plek ten opzichte van de binnenruimtes.

 

1/8

In samenwerking met Tim Peeters (Tim Peeters Architecten).