EDGARD

Optopping van een modernistische woning met schildersatelier

 

2020

Mariakerke

Op het platte dak van een modernistische woning, uitkijkend op de kerk van Mariakerke, wordt een schildersatelier opgericht. De bestaande woning kenmerkt zich door een helder materiaalgebruik van beton en baksteen en laat zich lezen als een aaneenschakeling van een laag volume met kelder en woonruimtes en een hoger volume met garage, berging, bad- en slaapkamers.

Ten einde de tuin te vrijwaren wordt het atelier met bureau opgericht op het dak van de woning. Door een eigen materiaal- en kleurgebruik en door het herhalen van aanwezige vormen en

verhoudingen, beoogt het project een dialoog tussen oud en nieuw.

 

De functies van de optopping laten zich aflezen in haar materialiteit. Het atelier wordt bekleed met grijze schaliën afgewisseld met verdiepingshoge glaspartijen. De sas en en het bureau worden bekleed met zwart rubber en wordt naar analogie met de prominente schouwen, afgerond.