1/9

FRASNES

Nieuwbouw van een vrijstaande villa, Frasnes-lez-Buissenal.

 

Temidden van het natuurpark Pays de Collines wordt een vrijstaande woning opgericht op de footprint van een vervallen hoeve. De woning neemt de inplanting van de hoeve over en omarmt het erf in hoekvorm. De woning wordt binnen deze vorm over 1 bouwlaag georganiseerd: de private kamers liggen in de achterste vleugel van de woning in de geborgenheid van de heuvelflank. De leefruimtes maken de overige vleugel uit en richten zich op het omliggende natuur landschap. Gekeken vanop de Dieu des Monts gaat de woning met een vegetatief dak volledig op in haar omgeving. Vanaf de voet van de helling lijkt de woning los te komen van de helling.

 

Het gebouw werd volledig ter plaatse gestort in beton en staat middels betonpalen in het glooiende landschap. Het beton wordt zonder compromissen in het interieur getoond. De woning werd overtrokken met een gebouwhuid van baksteen.  Houten vliesgevels doorbreken het volume, grenzen tussen binnen en buiten vervagen binnen een vast stramien. De woning kent een krachtige beëindiging door overkagende dakvlakken.

 

De woning laat zich lezen als een aaneenschakeling van kamers: technische ruimte, garage, bergingen bevinden zich in de staart van de woning. In de heuvelflank liggen de geborgen ruimtes: TV-kamer, slaapkamer, dressing en badkamer. De omschakeling naar het dagprogramma gebeurt in de hoek met een tuingerichte leeskamer. Woonkamer, eetkamer en keuken eindigen in een zwevend terras. 

 

Visualisatie: MVC Architecten.