1/17

GUILLEMINLAAN

Totaalrenovatie van een vrijstaande woning, Geraardsbergen.

 

In de schaduw van de Muur van Geraardsbergen werd een bestaande bungalow omgevormd tot compact zomerverblijf.  Een ommuurde koer dient als buffer tussen de woning en de drukke Guilleminlaan en wordt tevens gebruikt als noord gericht terras. De kamers van de woning organiseren zich in 4 kwadranten rond een technisch blok met badkamer en toilet. Zijn centrale positie wordt beklemtoond door zijn vorm en materialisatie: een taps lopend volume langs de buitenkant bekleed met donker recuperatiehout en langs de binnenkant uitgewerkt met wit geglazuurde tegels.


De woning is zelfvoorzienend in zijn energie, water - en warmtebehoefte. De woning wordt verwarmd met een finoven, elektriciteit wordt opgewekt middels zuid gerichte zonnepanelen en regenwater wordt gefilterd om als sanitair water te dienen.


De woning wil langs de buitenkant robuust zijn. Een isolerende gevel van kalk hennep beton verwijst naar de leemrijke aardlagen van de omgeving. Deze laag werd waar nodig geperforeerd met grote glaspartijen, uitgewerkt als robuuste blokkaders. Planmatig werden nachtruimtes ingepland in het noorden en gericht naar de met magnolia`s omgeven koer. De leefruimtes werden gericht naar het zuiden en geven uitzicht op het glooiende landschap van de Vlaamse Ardennen.
 

 

Fotografie: Cedric Verhelst.