1/10

HOLANDSTRAAT

Nieuwbouw van een vrijstaande villa met watermolen, Nukerke.

 

In Nukerke, deelgemeente van Maarkedal en in het hart van de Vlaamse Ardennen, wordt een ééngezinswoning gerealiseerd op een zonevreemd perceel. Het perceel kenmerkt zich door een sterke inclinatie naar de Meulebeek die het perceel langs de rechtse zijde begrenst.


Een bestaande woning, vroeger gebruikt als watermolen voor een bakkerij, werd gezien haar slechte staat afgebroken. De nieuwe woning wordt gerealiseerd evenwijdig doch teruggetrokken met de straatkant. Een waterbekken met stalen waterrad op de Meulebeek voorziet de woning in zijn jaarlijkse energiebehoefte.


Langs de straatkant heeft de woning door een geprofileerd metselwerk en gerecupereerde hekwerken een uitgesproken  industrieel en gesloten karakter. De achtergevel opent zich daarentegen middels fijn schrijnwerk naar het achterliggende landschap.

 

Planmatig werd de woning uitgewerkt in twee delen. De sokkel met hierin kelder en atelier, werd uitgewerkt als een uitgehouwen monoliet in arduin en verankert de woning in het landschap.De woning staat als een eenvoudig volume op dit hardstenen plateau. Planmatig organiseert de dagverdieping zich rond de binnenhaard. Een terras met buitenhaard verbindt de hoger gelegen woning middels een hellingsbaan met het glooiende talud. Op de nacht verdieping werden de slaapkamers geschakeld op een nachthal aan de voorgevel. Overdekte terrassen aan de achtergevel geven de slaapkamers uitzicht en beschutting op het adembenemende, glooiende landschap.
 

 

Fotografie: MVC Architecten / Serge Anton