1/6

KAZERNESTRAAT

Nieuwbouw van een passief -en nulenergiewoning, Sint-Niklaas.

 

De typologie van de bestaande arbeiderswoning wordt over genomen in deze vervangbouw: de grote vrije hoogte van het gelijkvloers blijft net als in de afgebroken woning behouden. Hierdoor past de woning zich tussen de bestaande huizenrij in. De bestaande typologie wordt anderzijds op de spits gedreven. Vanuit de voorgevel veruitwendigt de benedenverdieping zich in een monolitische eenvoudige plint, alleen de maatvoering van de inkomdeur verwijst naar zijn buren. Eenmaal boven deze hoogte weeft een patroon van beverstaartpannen gevel en dak tot één geheel. de geveltekening verwijst naar het verleden van industriële katoenweverijen in de stad Sint-Niklaas.De façades spelen tegelijk in op de klassieke tegenstelling voorkant / achterkant. De voorgevel is getooid met een pronkerig patroon van gebakken tegelpannen, terwijl de volledige achterzijde is gehuld in donkere schaliën.

De indeling van de woning volgt uit de smalle perceelsbreedte: een schakeling van ruimtes in de diepte met als centraal element de trap.De slaapkamer op de eerste verdieping wordt geschakeld op een groene daktuin, hierdoor richt de woning zich op het Sint-Niklaase stadscentrum en de Onze- Lieve-Vrouwe toren.

De woning werd in 2013 door de stad Sint-Niklaas bekroond met de stadsprijs voor duurzaam bouwen.
 

Fotografie: MVC Architecten.