LAB

Nieuwe scholencampus voor de LAB school

 

2021

Sint-Niklaas

Voor een capaciteitsuitbreiding voor basisschool De Boomhut werd de naastliggende Maria-Theresakerk aangekocht met de bedoeling de nieuwe refter, keuken, polyvalente ruimtes en bibliotheek er te realiseren.

 

Om de bestaande architectuur van de kerk te respecteren, werd een deels beschermd, deels onbeschermd volume tussen de kolommen van de middenbeuk bedacht. Het voorgestelde ontwerp transformeert de kerk met een minimale ingreep, welke vooral eenvoud uitstraalt en de architectuur van de kerk respecteert. We houden niet van complexiteit, maar wel van een eerlijk, herkenbaar en kindvriendelijk model. We willen een plek creëren waar de kinderen zich ‘thuis’ en veilig voelen. Centraal in de Kerk positioneren we één compact volume, volgens de typologie van een serre, een huis, ...

 

De gelijkvloerse verdieping van deze box wordt ingericht als refter, de eerste verdieping als kinderbibliotheek. Middels twee passerelles wordt de box verbonden met de infrastructuur van de bestaande kerk: het doksaal en de klokkentoren. De ruimtes rondom de middenbeuk worden gebruikt als workshopruimte voor het houden van kooklessen met de kinderen en verschillende speelruimtes.

PARTNERS

MAN Architecten

Martens Van Caimere Architeccten_LAB_01.jpg
Martens Van Caimere Architeccten_LAB_02