1/6

NEDERBOS

Totaalrenovatie van een vrijstaande woning, Eke/Nazareth.

 

Een bestaande woning met vierkante plattegrond, gelegen aan de Robert Orlentvijver, wordt verbouwd tot een ruime ééngezinswoning met 5 slaapkamers.

 

De noodzaak naar meer bewoonbare oppervlakte werd ingelost door de toevoeging van een dakverdieping. Wanden, vloeren en dakvlak van deze dakverdieping worden opgebouwd uit zijdelings gelamelleerde volhouten panelen. De specifieke dakvorm werd verkregen door rotatie van een piramidevormig dak ten opzichte van het centrum van de vierkante plattegrond. Hierdoor wordt de nodige ruimte en een compacte dakvorm verkregen zonder onnodige dakophoging.

 

Een schouw accentueert vanuit de omgeving deze dakvorm.
In de woning doet deze schouw dienst als lichtkanon, in de zomer werkt hij letterlijk als schouw: bij openzetten van het dakraam `s nachts brengt een natuurlijke luchtstroom koele lucht  in de woning. De gevel vormt een witte compositie van raamopeningen en nissen, aaneen gevlochten middels bakstenen rollagen.
 

 

Fotografie: MVC Architecten / Serge Anton