top of page

POM

Realisatie van een duurzaam ondernemerscentrum

 

2016

Maldegem

In 2014 werden we geselecteerd door de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij Oost-vlaanderen voor het realiseren van een duurzaam ondernemersentrum te Maldegem. POM Oost-Vlaanderen wenste een pilootproject op te zetten om duurzaam bouwen van utiliteitsgebouwen te onderzoeken en om een praktijkvoorbeeld te realiseren, namelijk ondernemerscentrum Meetjesland, met een programma van 2000 m2 aan ateliers & kantoren voor startende KMO’s. Dit werkten we uit in 2 scenario`s.

Het ene scenario onderzocht het realiseren van het ondernemerscentrum door middel van een CO2-negatief strobalengebouw, met aandacht voor ecologie, lokale productie, en sociale tewerkstellingsprojecten die betrokken konden worden bij het realisatieproces. Het andere scenario onderzocht een lichte skeletstructuur (betonnen kolommen, houten spanten met FSC-label), omhuld met geprefabriceerde houten wandpanelen die werden geïsoleerd met gerecycleerde papiervlokken.

 

Uiteindelijk werd het scenario met de houtskeletpanelen als meest haalbare uitgekozen voor realisatie na vergelijking van bouwkost en ROI. Door te werken met lichte en droge prefab componenten met gestandaardiseerde afmetingen, secties & overspanningen kunnen deze in de toekomst op circulaire wijze gedemonteerd en hergebruikt worden. Het project werd volledig gemonitord volgens de BREEAM-duurzaamheidsmeter een haalde een “Very Good” BREEAM-label.

FOTOGRAFIE

Wouter de Laender

IMG_5995_edited.jpg
IMG_5986_edited
IMG_5983_edited
Martens Van Caimere Architecten_Pom_04
Martens Van Caimere Architecten_Pom_03
bottom of page