SPAR KALKEN

Mixed use  project met supermarkt, restaurant en 9 woningen

 

2020

Kalken

Het project Spar Kalken krijgt een uitgesproken architecturaal karakter:  boven een onderbouw van glad bekist beton, zweeft een volume omhuld door geperforeerd cortensstaal. Aan de voorzijde is dit volume vooruitgeschoven, waardoor een overdekte passage ontstaat op ranke witte stalen kolommen, die de toegangen van winkel en restaurant verbindt met parking, fietsenstalling en de bovengelegen appartementen. De toegangen van de appartementen geven uit op een uitgestrekte buitengaanderij, waardoor burencontact wordt aangemoedigd en klassieke gangen en traphallen vermeden kunnen worden. Een ruimte overdekte fietsenstalling is tevens voorzien voor de bewoners. De gevel van winkel en restaurant is maximaal beglaasd en wordt geritmeerd door met warme houten raamkaders.. De vormentaal van het project, gematerialiseerd met beton, wit staal, vezelcement en warm-roest cortensstaal, straalt door zijn volumewerking een huiselijkheid en herkenbaarheid die afstand neemt van de ‘black box’ typologie die de meeste utiliteits- en retailprojecten langs onze Vlaamse steenwegen kenmerkt. In de plaats komt hier een herkenbaar project met verschillende complementaire functies (winkel, restaurant, wonen) die elkaar levendig houden. Het volumespel van de verschillende zadeldaken die het project kenmerken refereert op hedendaagse wijze naar het aanpalende agrarische landschap met zijn typische hoeves en schuren.

FOTOGRAFIE

Martens Van Caimere Architecten