1/5

SPARRENHOF

Nieuwbouw van een halfopen ééngezinswoning, Sint-Niklaas.

 

Op een steenworp van het station van Sint-Niklaas wordt een nieuwbouw gerealiseerd op een restkavel. Het perceel wordt omgeven door een allegaartje van woningen met variërende bouwstijlen. Vertrekkend vanuit de wachtgevel volgt de woning ingetogen het gabariet van de rechter buur. Het aldus ontstane volume wordt verder gekneed door het programma en de zichtlijnen.

Ter hoogte van het gelijkvloers wordt de plint ingedeukt, hierdoor ontstaat een overdekte inkom. Door de smalle perceelbreedte wordt de woning vanuit het centrum georganiseerd. Als buffer met de drukke gemeenteweg worden aan de voorgevel berging en technische ruimte geplaatst. Woon- , eetkamer en keuken richten zich naar de zuidwest georiënteerde tuin.

Op de eerste verdieping wordt het volume naar buiten getrokken zodat de slaapkamers zich langs de linkerbuur heen op de groene omgeving richten.Bureau, trappenhal en badkamer vormen de buffer tussen slaapkamers en de rechter gemene muur.Een vide ter hoogte van het bureau zorgt verder voor een ruimtelijke en visuele connectie tussen gelijkvloers en eerste verdieping.

Onder het dak bevinden zich een slaapkamer en technische ruimte. Een op de voorgevel geplaatst terras zorgt voor unieke zichten op het omliggende Waasland.

De materialisatie vertaalt deze ontwerpkeuzes: de dagverdieping wordt uitgevoerd als een donkere plint met kamerhoog, aluminium buitenschrijnwerk. Het nachtvolume zweeft hierboven als een geborgen houten nest. De twee volumes worden van elkaar gescheiden door een zwarte stalen band. Een houten poort filtert de drukte van de openbare weg tot het rustige, privatieve karakter van de tuin.

 

Visualisaties: MVC Architecten.